Ministarstvo privrede raspisalo je 01.06.2022. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru  Programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“. Program podrške domaćim privrednicima koji Ministarstvo kontinuirano realizuje od 2015. ove godine je podržala i Evropska unija.

Zahvaljujući toj podršci, preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima ove godine je na raspolaganju bespovratno rekordnih 3,1 milijardi dinara. Najveći iznos 1,9 milijardi dinara obezbedilo je Ministarstvo privrede, dok je 10 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19.

Poziv je otvoren za sva mikro, mala preduzeća, preduzetnike i zadruge, koji se bave proizvodnom i građevinskom delatnošću i uspešno posluju najmanje 2 godine. Program omogućava dobijanje bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme u iznosu do 25 % neto nabavne cene i finansiranje ostatka sredstava kroz povoljne kredite, uz samo 5% sopstvenog učešća, preko partnerskih banaka i lizing kompanija.

Javni poziv otvoren je do utroška raspoloživih  sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine. Spisak partnerskih banaka, lizing kompanija i sve informacije neophodne za učešće nalaze se na internet prezentaciji www.preduzetnistvo.gov.rs kao i na sajtovima Ministarstva privrede i  Razvojne agencije Srbije.