Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je Javni poziv za učešće u Programu podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija u 2021. godini.

Namenjen je proizvođačima u sektorima automobilske industrije, uređaja i komponenti za automobilsku industriju (plastika, guma, mašine i oprema), obrade metala, potom proizvođačima mašina i opreme za druge namene, sektoru gume i plastike, proizvođačima kućnih aparata i delova kućnih aparata, kao i sektoru električnih i elektronskih sistema i elemenata električnih i elektronskih sistema.

Za učešće u Programu mogu se prijaviti privredna društva registrovana u Srbiji koja ispunjavaju ili mogu ispuniti uslove za uključenje u lanac dobavljača MNK, kao i ona privredna društva koja se već nalaze na listi dobavljača multinacionalnih kompanija i aktivni su dobavljači, dodaje se. Ukupan budžet programa iznosi 230.000.000 dinara.

Pojašnjava se da su obezbeđena bespovratna sredstva za kupovinu i instalaciju industrijskih robota ili opreme neophodne za automatizaciju, digitalizaciju ili optimizovanje proizvodnih procesa. Takođe, sredstva mogu biti opredeljena za adaptaciju proizvodnih hala, kupovinu i instalaciju autonomnih robota sa sposobnošću učenja i kobota, izradu i implementaciju softverskih rešenja u cilju optimizacije postojećih proizvodnih procesa, opremu za međufaznu kontrolu kvaliteta i kvaliteta gotovih proizvoda, kao i za konsultantsku podršku za optimizaciju proizvodnih procesa, za uvođenje ili unapređenje korporativnog upravljanja i za sertifikaciju sistema kvaliteta prema zahtevima specifičnih industrijskih standarda.

Poziv je otvoren do 26. oktobra 2021. godine. Link http://ras.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-podrske-privrednim-drustvima-za-ulazak-u-lance-dobavljaca-multinacionalnih-kompanija-u-2021-godini-1