Upravni odbor Privredne komore Srbije je na sednici održanoj 22.06.2022. godine doneo odluku o izboru sudija i organa Suda časti pri Privrednoj komori Srbije. Dr Nebojša Stanković iz Advokatske kancelarije Stanković & Partneri, člana Kluba privrednika Naissus, je izabran za sudiju Suda časti pri PKS sa četvorogodišnjim mandatom.

Sud časti pri Privrednoj komori Srbije osnovan je Zakonom o privrednim komorama u svrhu odlučivanja o povredama dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala.

Sud časti pod ovim nazivom postoji od osnivanja jedinstvene komore, 1962. godine. Pre osnivanja jedinstvenih privrednih komora, Sud časti je bio organizovan kao poseban organ pri bivšim komorama (trgovinskim, ugostiteljskim, poljoprivredno-šumarskim, zanatskim i pri Industrijskoj komori).

Sud časti duže od pola veka postoji i deluje kao „savest“ privrednika, upozoravajući ih ne samo na obavezu poštovanja zakona, već i potrebu poštovanja određenih moralnih vrednosti u poslovnoj praksi. Svojim delovanjem Sud časti utvrđuje pravila dobrog, poštenog, pravičnog ponašanja i izriče sankcije u slučaju ponašanja koje se od strane samih privrednih subjekata ocenjuje kao nepošteno, neprihvatljivo, nemoralno i štetno.

Više informacija putem linka https://pks.rs/strana/sud-casti.