Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 24.03.2022. godine usvojila Uredbu o utvrđivanju Investicionog programa „Oporavak i razvoj“, s obzirom na strateško opredeljenje za pružanje sistemske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Realizacijom ovog programa, kroz podršku za nova investiciona ulaganja, biće obezbeđeni oporavak i razvoj privrednih subjekata u uslovima tokom i nakon pandemije koronavirusa, očuvanje zaposlenosti, podsticanje privrednog razvoja na principima održivog razvoja i unapređenje konkurentnosti kroz ulaganja u digitalizaciju i primenu novih tehnologija.

Pravo da konkurišu za sredstva iz ovog programa imaju privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, sa punim radnim vremenom, kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije ili „Mid Cap“ sa minimalno 250, a manje od 3.000 zaposlenih, takođe sa punim radnim vremenom, koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima.

Sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su iz kreditne linije Evropske investicione banke i iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije.