Juče je održana prva sednica Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije. U fokusu Saveta biće 35 projekata iz oblasti digitalne ekonomije, koji se implementiraju u periodu od 2020. do 2024. godine, a ukupna opredeljena sredstva za njihovo sprovođenje iznose 177,6 mio eur.

Posebno je interesantan StarTech program finansiran od strane kompanije PMI, kroz koji će u naredne tri godine putem grantova biti dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i podržano oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Inače, primarna uloga Saveta je da razmatra pitanja i daje predloge neophodne za značajno i sistemsko podizanje obima izvoza u oblasti digitalne ekonomije, povećanje bruto domaćeg proizvoda u svim oblastima, povećanje obima stručnog kadra, poboljšanje infrastrukture za poslovanje, unapređenje primene visokih tehnologija i povećanje ukupne zaposlenosti razvojem inovacionog preduzetništva.

Pojam digitalne transformacije prepoznat je od strane članova Kluba privrednika Naissus kao ključni globalni trend u svetskoj ekonomiji, proces transformacije društva i privrede u celini, ali i neophodan preduslov opstanka, rasta i razvoja kompanija na domaćem i globalnom tržištu.

Digitalna transformacija danas više nije pitanja izbora – ona je neizbežna, neophodna i nezaobilazna, pa će u skladu sa tim biti fokus interesovanja i delovanja članova Kluba privrednika Naissus, kao jedan od strateških ciljeva. Nastojaćemo da kvalitetnom koordinacijom sa zainteresovanim stranama implementiramo digitalnu transformaciju, radi podizanja konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti poslovanja članova Kluba.